HTML

Friss topikok

  • Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus: félelmetes, hogy Bakáts már itt is milyen bődületes ökörségeket beszélt.. beszarás.. szélsőbalos ... (2011.04.13. 09:25) Esti beszélgetés Bakáts úrral ( teljes )
  • Véleményvezérlő: @tompa07: azért van gusztustalanabb is: index.hu/belfold/2010/okvalasztas/szocialista_szinekben_in... (2010.09.06. 16:59) Köszönet
  • tompa07 (törölt): Andorkám ! Itt a kliped: www.youtube.com/watch?v=WD90_EkaIGc Főleg a kommentek jók a videó alatt.... (2010.09.05. 14:57) "Ez a mi városunk" - a kampánydal videója!
  • Csilla1313: KEDVES ANDOR! A KÖZBIZTONSÁGRÓL LENNE EGY-KÉT KÉRDÉSEM. A RENDŐRSÉG MIÉRT CSAK AKKOR INTÉZKEDHET,... (2010.08.31. 11:47) Essék szó a közbiztonságról is!
  • : Álságosak ezek a marketing-próbálkozások. Ha bekerül a budapesti képviselők közé, ott majd előveze... (2010.08.24. 14:05) Az LMP válaszolt

2010.08.02. 15:32 budapestprogram

Stop.hu: Schmuck Andor ingyen temetne és elbringázná a BKV-t

A fiataloknak szórakoztatóközpontot, az időseknek ingyen temetést, több padot és lassabb mozgólépcsőt ígér megválasztása esetére Schmuck Andor. A szociáldemokraták támogatásával függetlenként induló főpolgármester-jelölt ingyen bérletet adna télre a bicikliseknek, és fővárosi tulajdonú bankkal enyhítene a finanszírozási gondokon.

STOP:

A főpolgármester-jelöltsége ugyanolyan tréfa, mint amilyen az EP-indulása szervezetének, avagy a parlamenti választáson való megmérettetés terve?


Schmuck Andor
: Nem szántuk viccnek egyiket sem, de be kellett látnunk, hogy pénz nélkül egy országos választás túl nagy falat lett volna - egyedül. A főpolgármester-jelöltség merőben más. Erre ugyanis a legnagyobb múltú baloldali párt, s Magyarországi Szociáldemokrata Párt kért föl, kettőnk tagsága pedig már elég lehet ahhoz, hogy ne valljunk szégyent. Nem lesz egyszerű a helyzet, hiszen összesen kilenc napunk lesz a kopogtatócédulák összegyűjtésére, hála a Fidesz törvénymódosításának.

- Nem tizenöt?

- Kilenc munkanap, hiszen megnézném én azt a kopogtatócédula gyűjtőt, akit nem zavarnak el augusztus 20-án, ha egyáltalán otthon vannak. E mellett a gyűjtési időszakba hétvégék is vannak.

- Hogy jutottak el az MDF-től az MSZDP-ig?

- Én egyetlen említett pártnak sem voltam a tagja. Ha a kérdés a Tisztelet Társaságára irányul: akkor tisztán a programok alapján. 2006-ban a demokrata fórum vállalta egyedül programunk megvalósítását, ennek eredményeképpen törölték el a "haláladót". Most is hasonló a helyzet, programunkat mindenkinek elküldtük és csak a szociáldemokraták válaszoltak.

- Sokan azt gondolják, a választás előtt visszalép majd a szocialisták javára.

- Nagy megtiszteltetés volt számomra a felkérés, s nem tehettem meg azokkal, akik bíznak bennem, hogy bárki javára visszalépjek. Ráadásul éppen azt várom, hogy a többi aspiráns lépjen vissza az én javamra. Véget kellene vetni a szekértábor harcoknak és az együttműködés felé elmozdulni. A nemzeti együttműködés jegyében én egy budapesti együttműködést ajánlok a fővárosiaknak. Ezért elkészítjük a budapesti együttműködési nyilatkozatot és arra kérem a budapestieket támogassanak egy vidámabb, szerethetőbb főváros megteremtésében. Ha a fővárosi választók tíz százaléka támogatna ebben, már lenne súlya annak, ha felkérném valamennyi indulót, megválasztásom után legyen a helyettesem, így minden parlamenti frakcióban ülne egy főpolgármester-helyettes. Mind Tarlós úr, mind Horváth úr alkalmasak, Jávor úr meg beletanul.

- Miért volna érdemes az Ön javára bárkinek visszalépnie?

- Mert én nem pártcsatákat ígérek, hanem együttműködést a rózsadombiaknak éppúgy, mint a csepelieknek. A tisztelet és szolidaritás programja egy élhetőbb Budapestet teremtene, ahol fiatalok és idősek egyaránt jól érzik magukat. Például a kerékpárosok sokat tesznek a város jobb levegőéjért, ezért nekik azt ígérhetem, ha március és szeptember között igazolhatóan letekernek 400 kilométert, akkor október és március között ingyen bérletet kapnának.

- Miből gazdálkodná ezt ki?

- A megoldást egy Fővárosi Bank létrehozása jelenti, mely képes összefogni a Fővárosi Önkormányzat mellett működő közszolgáltató vállalatok tevékenységét. Egy ilyen bank képes arra, hogy az egyes közszolgáltatást végző vállalatoknál felhalmozódó többletből, például a Főtáv, vagy a Főgáz. finanszírozza a veszteséges vállalatok éves hiányát vagy annak egy részét. Így a BKV nem kényszerülne drága hitelek felvételére. Ezzel a módszerrel az éves hiány 10%-a takarítható meg. Az azonban világos, hogy a közösségi közlekedés támogatás nélkül finanszírozhatatlan. De ez a nonprofit bank alkalmas lenne többek között a fővárosi devizahitelesek közvetlen segítségére, de segítene a panelprogramok társasházi önrészének előteremtésében is.

De vannak olyan elképzeléseim is, amik nem kerülnek pénzbe, mégis élhetőbbé tennék a várost. Ezek között említhetem, hogy legyen lassabb a mozgólépcső, ez plusz forrást nem igényel, ellenben az idősebb korosztálynak fontos gesztus lenne. Ma sokan azért nem mernek metróra szállni, mert túl gyorsnak érzik a mozgólépcsőt, vagy hogy legyen több pad, ahol megpihenhetnek a fővárosiak korra tekintet nélkül.

- Komolyan gondolja a Harry Potter Parkot? Mert ez is szerepel programjában.

- "Mi az, hogy! Nagyon is!" - hogy egy klasszikust idézzek. Ha a Budapestnél jóval tehetősebb Párizsnak megérte az Euro Disneyland megépítése, akkor nekünk is érdemes volna létrehozni a parlagon heverő kőbányai szeméttelep és bánya helyén Európa első Harry Potter parkját. De volna ötletem arra is, hogyan lehetne a fiatalok és idősek állandó konfliktusát kezelni. A fiatalok szórakoznának, az idősek pihennének. Ha az egykori várbazár területén lenne a szórakoztatóközpont, a kecske is jóllakna és a káposzta is megmaradna.

- A Pilvaxban lesz a kampányközpontja, netán Ön is forradalomra készül?

- A forradalom a fideszes terminológia szerint a szavazófülkékben már lezajlott. A méltán neves kávéházban pódiumbeszélgetéseken szeretném megvitatni meghívott közéleti emberekkel és az érdeklődőkkel főpolgármesteri programomat. Lesz a beszélgetéseken humorista, Böröczky József személyében, a zenészek közül találkozhatnak majd Korda Györggyel és Balázs Klárival, de elfogadta meghívásomat Juszt László és Bakács Tibor Settenkedő újságíró is vagy Verebes István és Sándor Pál filmrendező.

- Egy nyilatkozata szerint behálózná az egész várost ingyen wifivel, mégis hogyan?

- Két legyet ütnék egy csapásra. Nagyon elhanyagoltak közparkjaink, ha egy önkormányzat kap egy kis pénzt, kicsinosítja, aztán eltelik egy ciklus és ugyanolyan szomorú képet festenek a modern játékok, mint a megújítás előtt: lepukkantak. Az a cég, amelyik örökbe fogadná a környékén lévő játszóteret, vagy közparkot az a ráköltött pénz erejéig mentesülne az iparűzési adó alól, de feladata volna az is, hogy ingyen internettel lássa el a parkot, így vonzó lehetne jó időben akár a menedzserek, de diákok számára mindenképpen.

- Ha már a parkokat említi: másik örökzöld téma a közbiztonság fontossága. Erre is van javaslata?

- Igen, ez tényleg fontos. Sok volt rendőrrel beszélgettem. Ők mutattak rá, mi a valódi probléma. Nevezetesen az, hogy sok a fiatal rendőr, aki végezve az iskoláival, ide kerül Budapestre vidékről, és ezek után csak egy cél vezérli: minél előbb visszakerüljön a szülőhelyére. Így nagy a fluktuáció, nem tud kialakulni valódi helyismeret.

Én azt ajánlom a programomban, hogy lakást kapnak a fiatal rendőrök 10 évig, bérleti díj fejében. Ha tíz év után még Budapesten szolgál, megveheti a lakást oly módon, hogy a vételárba az összes addig kifizetett bérleti díj levonásra kerül. Így már számon kérhető a helyismeret, és megszűnhetnek a "rendőr munkásszállások" a fővárosban.

- Nem morbid az ingyen-temetés, mint ígéret?

- Nem. Hiszem, hogy a Kegyeleti Járandóság bevezetése segít azoknak a szépkorúaknak, akiknek a számláikat is nehezükre esik kifizetni, azoknak komoly probléma házastársuk vagy hozzátartozójuk végső nyugalmának előteremtése. A fővárosnak kötelessége volna gondoskodnia idősebb polgárairól, hiszen ők Budapesten élték le az életüket, fizették az adójukat, így az elhunyt házastársának olyan összegű kegyeleti járadékot kellene kapnia, amiből legalább az alaptemetés költsége kifizethető. Ezt a javaslatomat 2005-ben még valamennyi parlamenti párt képviselője aláírásával támogatta is.


Forrás

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://schmuckandor.blog.hu/api/trackback/id/tr432193494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása